Κριτήρια ισοβαθμίας: Ακρίτας Κορώνης, Ηρακλής Καλαμάτας ή Ηρακλής Κυπαρισσίας;

Tο πέρας της 25ης αγωνιστικής στην Α1 τοπική ξεδιάλυνε οριστικά το τοπίο αναφορικά με την παραμονή.

Θύελλα Χαρακοπιού και Παπαφλέσσας Χώρας ανανέωσαν τη θητεία τους στην κατηγορία, εν αντιθέσει με την Αναγέννηση Παραλίας και τον Μιλτιάδη Πύργου Τριφυλίας, οι οποίοι, μετά το Ασπρόχωμα που ως γνωστόν δεν είχε δηλώσει συμμετοχή, θα αγωνίζονται τη νέα σεζόν στην Β’ τοπική.

Ωστόσο, τα πράγματα όσον αφορά στην κατάκτηση της 3ης προνομιούχου θέσης που οδηγεί στα... σαλόνια της Α’ τοπικής περιπλέχθηκαν ακόμη περισσότερο.

Ο Ακρίτας Κορώνης, ο Ηρακλής Καλαμάτας ή ο Ηρακλής Κυπαρισσίας θα ακολουθήσουν τον πρωταθλητή Π.Α.Ο. Καλού Νερού και την δευτεραθλήτρια Μεθώνη στη μεγάλη κατηγορία του Νομού μας;

Το sport365.gr καταγράφει τα δεδομένα που ισχύουν στην “αυλαία” της σεζόν για το εναπομείναν εισιτήριο, κατάσταση που δικαιολογεί γιατί η Α1 τοπική θεωρείται δικαίως το συναρπαστικότερο πρωτάθλημα της Μεσσηνίας.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας ομάδων στην τελική βαθμολογία και στις θέσεις, ανόδου, υποβιβασμού, ή πρόκρισης σε άλλη φάση, πρώτο κριτήριο παραμένουν οι περισσότεροι βαθμοί στους μεταξύ τους αγώνες.

Αν αυτοί είναι ίσοι, στη συνέχεια δεύτερο κριτήριο παραμένει αυτό της διαφοράς τερμάτων στους μεταξύ τους αγώνες (ΔΕΝ μετράνε εδώ διπλά τα εκτός έδρας).

Αν εξακολουθεί ισοβάθμηση ομάδων, τότε προχωράμε στα επόμενα κριτήρια κατά σειρά:

1) η καλύτερη επίθεση στους μεταξύ τους αγώνες (όπως γίνεται κατανοητό, αυτό ισχύει για ισοβαθμία 3 ομάδων και πάνω).

2) η καλύτερη διαφορά τερμάτων στο σύνολο των αγώνων του πρωταθλήματος.

3) η καλύτερη επίθεση στο σύνολο των αγώνων του πρωταθλήματος.

4) η καλύτερη άμυνα στο σύνολο των αγώνων του πρωταθλήματος.

Πάμε να δούμε αρχικά τι έχουν κάνει οι τρεις ομάδες στα μεταξύ τους ματς:

Ηρακλής Καλαμάτας-Ακρίτας Κορώνης 2-1

Ακρίτας Κορώνης-Ηρακλής Καλαμάτας 3-0

Ηρακλής Καλαμάτας-Ηρακλής Κυπαρισσίας 1-1

Ηρακλής Κυπαρισσίας-Ηρακλής Καλαμάτας 0-0

Ακρίτας Κορώνης-Ηρακλής Κυπαρισσίας 6-2

Ηρακλής Κυπαρισσίας-Ακρίτας Κορώνης 3-1

Σε περίπτωση τριπλής ισοβαθμίας στους 46 βαθμούς έχουν στην ειδική κατάταξη:

Ακρίτας Κορώνης: 6

Ηρακλής Καλαμάτας: 5

Ηρακλής Κυπαρισσίας: 5

Οπότε, ο Ακρίτας είναι εκείνος που κερδίζει την άνοδο.

Στην περίπτωση που ισοβαθμήσουν στους 46 πόντους ο Ηρακλής Καλαμάτας και ο Ηρακλής Κυπαρισσίας, με τα δύο ματς τους να έχουν λήξει ισόπαλα (0-0 στην Κυπαρισσία και 1-1 στην Καλαμάτα), τότε η άνοδος θα κριθεί στο επόμενο κριτήριο του ΚΑΠ.

Για τις ομάδες που εκ νέου ισοβαθμούν, συντάσσεται νέος, βοηθητικός, πίνακας με κριτήριο τη διαφορά τερμάτων στο σύνολο των αγώνων του πρωταθλήματος που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων.

Ο Ηρακλής Καλαμάτας με το 3-0 α.α. κόντρα στο Ασπρόχωμα φτάνει τα 40 τέρματα και τότε συνεπάγεται:

Ηρακλής Καλαμάτας: 40 υπέρ, 27 κατά (+13)

Ηρακλής Κυπαρισσίας:  42 υπέρ, 33 κατά (+9)

Αυτό σημαίνει ότι ο Ηρακλής Κυπαρισσίας θέλει νίκη με τέσσερα (4) γκολ διαφορά κόντρα στην Μεθώνη, ώστε η άνοδος να κριθεί στο επόμενο κριτήριο του ΚΑΠ, που είναι η καλύτερη επίθεση.

Αν υποθέσουμε ότι ο Ηρακλής Κυπαρισσίας κερδίσει με 4-0 την Μεθώνη, τότε είναι αυτός που προβιβάζεται στην Α’ τοπική, χάρις στην καλύτερη επίθεση με 46 γκολ στο σύνολο.

Ακρίτας Κορώνης

Βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή θέση συγκριτικά με τους έτερους “μνηστήρες” της 3ης θέσης κι’ αυτό, διότι η ομάδα του Δημήτρη Κουτσουμπού εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τα δικά της... πόδια.

Με νίκη επί του Δωριέα Δωρίου, αυτομάτως ο Ακρίτας παίρνει εκείνος το τελευταίο “εισιτήριο” για την Α’ τοπική, χωρίς να τον ενδιαφέρουν τα υπόλοιπα αποτελέσματα. Αν φέρει ισοπαλία ή ηττηθεί, τότε θα αγωνίζεται και τη νέα σεζόν στην Α1 τοπική.

Επιπλέον, οι “βυσσινοί” υπερτερούν στην ισοβαθμία με τον Ηρακλή Καλαμάτας (νίκη με 3-0 εντός, ήττα με 2-1 εκτός), όσο και σε περίπτωση που προκύψει τριπλή ισοβαθμία (νίκη με 6-2 εντός τον Ηρακλή Κυπαρισσίας, ήττα με 3-1 εκτός).

Ηρακλής Καλαμάτας

Το πρόγραμμα της τελευταίας αγωνιστικής περιλαμβάνει το ματς με το Ασπρόχωμα, οπότε η ομάδα του Άρη Γαλανόπουλου θα πάρει ξεκούραστα το τρίποντο, θα φτάσει τους 46 βαθμούς και θα περιμένει καλά νέα από Κορώνη και Κυπαρισσία.

Όπερ σημαίνει, ισοπαλία ή ήττα του Ακρίτα κόντρα στον Δωριέα και ισοπαλία, ήττα ή στη χειρότερη νίκη με τρία γκολ διαφορά του Ηρακλή Κυπαρισσίας απέναντι στην Μεθώνη.

Ηρακλής Κυπαρισσίας

Εξ’ αρχής το έργο του έχει τον μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας. Πρώτον, γιατί θεωρείται σχεδόν απίθανο να νικήσει με τέσσερα (4) γκολ διαφορά την δευτεραθλήτρια Μεθώνη και δεύτερον γιατί υστερεί στην τριπλή ισοβαθμία με Ακρίτα και Ηρακλή Καλαμάτας.

322 views
Top