Χρήστος Τσάμης: "Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη... Υποχρέωση η προσφορά όταν ασχολείσαι με τον αθλητισμό"

Mε αφορμή την ανάληψη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ιστιοπλοΐας του 2020, για τις Ολυμπιακές κατηγορίες LASER STANDARD και RADIAL, από τη Καλαμάτα, λίγους μόνο μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο, μιλήσαμε με τον Έφορο Ιστιοπλοΐας Τριγώνου του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας Χρήστο Τσάμη ο οποίος έβαλε το «δικό του λιθαράκι» στο να εξασφαλιστεί μια τόσο «μεγάλη» διοργάνωση από τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

Ας ξεκινήσουμε τη «διαδρομή» μαθαίνοντας ποιος είναι ο Χρήστος Τσάμης…

Ο Χρήστος Τσάμης, οπτικός οπτομέτρης στο επάγγελμα, γέννημα θρέμμα στον προλιμένα Καλαμάτας, υπήρξε αθλητής στην ακαδημία μπάσκετ του ΝOK από το 1984. Από το 1992 ξεκίνησε ταυτόχρονα να ασχολείτο με την θάλασσα και το wind surfing .

Το 2002 ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι στην ιστιοπλοΐα και την ανοιχτή θάλασσα με δάσκαλο και εμπνευστή του το Μιχάλη Λίτσα. Συμμετείχε σε πολλούς και μεγάλους αγώνες με πολλά μίλια στο ενεργητικό του και με σημαντικότερο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ORCI το 2008 στην Αθήνα. Συμμετείχε σε πολλά Ράλλι όπως Αιγαίου (6η θέση over all) και Ιονίου (1η θέση over all).

Η αγάπη του για την ιστιοπλοΐα έχει ως αποτέλεσμα να βοηθήσει και τους τρεις ομίλους που υπάρχουν στην πόλη μας. Από το 2010 διατελεί χρέη εφόρου στο τμήμα ιστιοπλοΐας του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας. Η προσφορά του στον ΝΟΚ, επί της θητείας του, αδιαμφισβήτητα μεγάλη και ανεξίτηλα χαραγμένη, πλέον, στην ιστορία του συλλόγου παρά το σύντομο διάστημα της. Αρχικά σαν γονιός κάνοντας σαφές ότι η τεχνογνωσία και η αγάπη του για το άθλημα της ιστιοπλοΐας θα βοηθούσε, αφουγκράστηκε την ανάγκη του τμήματος και άρχισε αμέσως δουλειά για τις ανάγκες του.

Με προτροπή του πρόεδρου του ΝΟΚ Κακαλίκα Δημήτριου είναι υποψήφιος στην νέα σύνθεση του ΔΣ το 2011 όπου και εκλέγετε. Μέχρι και σήμερα είναι έφορος του τμήματος φέρνοντας επανάσταση κατά την διάρκεια αυτής, δίνοντας νέο παλμό γενικότερα για το τμήμα και το άθλημα της ιστιοπλοΐας στην πόλη και πανελλαδικά με αρκετά μεγάλα επιτεύγματα. Αφενός η αφιλοκερδώς οικονομική ενίσχυση όλα αυτά τα χρόνια του τμήματος και αφετέρου η κατάθεση ψυχής και σώματι σε όλα τα επίπεδα.

"Ένας κούκος δε φέρνει την άνοιξη. Όταν κάποιος πάρει απόφαση να ασχοληθεί με τα κοινά ενός αθλητικού συλλόγου πρέπει να ξέρει ότι δεν είναι αξίωμα,είναι υποχρέωση να προσφέρεις... "

Τον ρωτήσαμε, αρχικά, για όλα αυτά που διαδραματίστηκαν τα τελευταία χρόνια τον Όμιλο, αφού πρώτα μιλήσαμε για το παρελθόν και η απάντησή του ήρθε να φανερώσει, με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο, πως αντιλαμβάνεται την προσπάθεια που εξελίσσεται…

"Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, με τιμούν αφάνταστα. Το χειροκρότημα είναι η τροφή του καλλιτέχνη λέει ένα κοινό γνωμικό. Αλλά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι όπως τα περιγράφετε. Συνέβαλαν πολλά στο διάστημα αυτό. Στον ΝΟΚ συνέβη κάτι μαγικό. «Με τον βασιλικό ποτίστηκε και η γλάστρα». Την εποχή που άρχισαν να πηγαίνουν τα παιδιά μου για ιστιοπλοΐα, ταυτόχρονα συνέπεσαν οι συγκυρίες να φέρουν φίλοι μου, γνωστοί μου και παλιοί ιστιοπλόοι, τα παιδιά τους στην ιστιοπλοΐα του ΝΟΚ. Αυτό ήταν! Τόσο απλό!

Έχοντας όλοι τεχνογνωσία και αγάπη για το άθλημα, κατάλαβαν αμέσως την ανάγκη του τμήματος για υποστήριξη, διότι η το άθλημα της ιστιοπλοΐας είναι ένα απαιτητικό άθλημα. Η ιστιοπλοΐα είναι ένα άθλημα με εξοπλισμό. Αυτό έχει μια παράμετρο το κόστος και την συντήρηση αυτού.

Τα παιδιά μου ξεκίνησαν ιστιοπλοΐα με σπασμένα σκάφη και ο πολυεστέρας έσκιζε τα ρούχα τους. Η εικόνα δεν ήταν καθόλου όμορφη για κανέναν. Αντί για την καφετέρια, η παρέα γονιών και φίλων έπινε καφέ στον Ναυτικό Όμιλο βάζοντας μια βίδα την ημέρα. Έτσι γίνονται τα θαύματα. Η ισχύς εν τη ενώσει.

Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Όταν κάποιος πάρει απόφαση να ασχοληθεί με τα κοινά ενός αθλητικού συλλόγου πρέπει να ξέρει ότι δεν είναι αξίωμα ... είναι υποχρέωση να προσφέρεις. Γέμισε η Ελλάδα από παράγοντες και προέδρους «μαϊντανούς....»

Πραγματικά στάθηκαν δίπλα στον όμιλο με πολλές ώρες δουλειάς ο Ηλίας Βεργινάδης, ο Ηλίας Κολινιάτης, ο Γιώργος Σπυρόπουλος, ο Βασίλης Κουτίβας, ο Μυλωνάς Θεόδωρος, ο Στέλιος Χιώτης, ο Χριστόπουλος Δημήτρης, ο Τάσος Κόκκιζας, ο Γιώργος Κακαλίκας, ο Λημνίος Κώστας, ο Λημνίος Παναγιώτης, ο Αδαμόπουλος Γιάννης και πόσοι άλλοι φίλοι και αθλητές του ΝΟΚ που θα με συγχωρέσουν που δεν τους ανέφερα. Όπως επίσης πρέπει να ευχαριστήσω και τα γειτονικά σωματεία της πόλης ΙΟΝΕ και ΑΙΟΛΟ για την άψογη συνεργασία στα πρωταθλήματα που συνδιοργανώσαμε από κοινού τα τελευταία τρία συνεχόμενα χρόνια με εξαιρετική επιτυχία. Αυτή η επιτυχία οφείλετε σε όλους.

«Μπήκε η Καλαμάτα στον χάρτη των μεγάλων διοργανώσεων»

Όταν άρχισε να μιλά για την ιστιοπλοΐα δεν «φρέναρε» με τίποτα. Δεν χρειάστηκε, σχεδόν, να ρωτήσουμε το παραμικρό. Εξωτερίκευσε τις σκέψεις, τις επιθυμίες και τα θέλω τόσο απλά. Βεβαίως, μας μίλησε και για τη σπουδαία διοργάνωση που θα φιλοξενήσει η Καλαμάτα το 2020.

«Μπήκε η Καλαμάτα στον χάρτη των μεγάλων διοργανώσεων. Όχι ότι δεν είχαν γίνει και παλαιότερα πανελλήνια πρωταθλήματα στην Καλαμάτα, αλλά αυτά τα τελευταία χρόνια ο παλμός και η διάθεση των ανθρώπων της ιστιοπλοΐας όλων των ομίλων οδηγούσε σε κάτι μεγάλο, σε κάτι ωραίο, σε κάτι από το οποίο η Καλαμάτα θα βγει κερδισμένη. Η προώθηση του αθλήματος της ιστιοπλοΐας θα είναι αρωγός για τις επόμενες γενιές. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου με την κυρία Αλειφέρη, τον κύριο Μαντά και την κυρία Μπούζα και κατ ‘επέκταση και τον κύριο Τατούλη, ο Δήμος Καλαμάτας με τον κύριο Νίκα και πολλές τοπικές επιχειρήσεις συμπορεύτηκαν με το όραμα. Η Καλαμάτας μας να γίνει Ναυταθλητικός προορισμός παγκοσμίως.

Οι χορηγοί είναι μεγάλο κεφάλαιο για τον ΝΟΚ και των αθλητισμό γενικότερα. Ενδεικτικά η εταιρία Genesis pharma, η εταιρία copynet Χιώτης, ο κύριος Μαγκουρίλος Μιχάλης και η εταιρία Επίκουρος, η οικογένεια Καρέλια, τα φροντιστήρια Τσιάλα, η εταιρία AUDI Volkswagen Κουτουμάνος και πολλές άλλες που βοηθούν όλα τα τμήματα του ΝΟΚ είναι καταλύτης για την ύπαρξη του.

Και σήμερα είμαστε εδώ να κουβεντιάσουμε για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας του 2020 στην Καλαμάτα, για τις Ολυμπιακές κατηγορίες LASER STANDARD και RADIAL λίγους μόνο μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο. Μια τέτοια διοργάνωση τιμά την πόλη μας μιας και είναι ίσως η σημαντικότερη διοργάνωση ιστιοπλοΐας που έχει γίνει στην Ελλάδα μετά τους Ολυμπιακούς της Αθηνάς το 2004. Θα πετύχουμε".

Η αγάπη αυτή θα ήταν αδύνατον να μην μεταλαμπαδευτεί στα παιδιά του και το μήλο τελικά να πέσει κάτω από την μηλιά. Ο Γιώργος και ο Στάθης ξεκίνησαν πριν επτά χρόνια την ιστιοπλοΐα στον ΝΟΚ . Μέσα σε δυο, περίπου, χρόνια ο μεγαλύτερος γιος του Στάθης κατακτά την πρώτη θέση στα αγόρια στο περιφερειακό πρωτάθλημα για την κατηγορία optimist στην Ιθάκη και πολλές πρωτιές σε διασυλλογικά στην περιφέρεια. Η συνέχεια είχε αποτέλεσμα η ιστιοπλοΐα να γίνει τρόπος ζωής και για τα παιδιά. Δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε εκτός συζήτησης, δεν υπήρχε άλλωστε καλύτερος τρόπος «κλεισίματος», το Γιώργο και τον Στάθη.

Του ζητήσαμε λοιπόν να μας πει δυο λόγια για τα παιδιά του, τις επιτυχίες και την εξέλιξή τους…

" Σαν γονιός είμαι πολύ τυχερός που τα παιδιά μου ασχολούνται με το άθλημα της ιστιοπλοΐας. Πρώτον και σημαντικότερον διαμορφώνει χαρακτήρες, από την πολυπλοκότητα των μεταβλητών που περιλαμβάνει όλη η λέξη " Ιστιοπλοΐα". Μπορούμε να μιλάμε ώρες για τις περγαμηνές του αλλά πρέπει να σταθούμε στο ευ αγωνίζεσθε και στο ότι το άθλημα δεν είναι επαγγελματικό. Είναι το άθλημα με τις περισσότερες διακρίσεις από όλα τα αθλήματα στην Ελλάδα.

Είναι το άθλημα που θα ακούσεις πολλές φορές , παραδόξως θα έλεγα, τον εθνικό ύμνο στα απέραντα της γης. Παράδοξο γιατί σε μια πτωχευμένη χώρα, σε μια ναυτική χώρα, χωρίς ναυτική παιδεία, έχει τόσα απίστευτα καλά αποτελέσματα. Όλο αυτό οφείλετε αποκλειστικά και μόνο στο μεράκι των παιδιών και τους γονείς που τα υποστηρίζουν.

Αυτό κάνω και εγώ, ακολουθώ την επιθυμία των παιδιών μου για υγιή αθλητισμό και το σύνθημα μας είναι "σημασία έχει το ταξίδι και όχι ο προορισμός". Οι αγώνες στο εξωτερικό και όλη η ιστιοπλοϊκή διαδρομή του Στάθη σαν μεγαλύτερος , σηματοδοτεί εμπειρίες αξέχαστες . Συνεχίζουν να προσπαθούν και να αγωνίζονται όπως άλλωστε κάνουμε όλοι μας στην ίδια μας την ζωή."

772 views
Ετικέτες
Top