Ανοικτή επιστολή για το παράδοξο των σχολικών αγώνων

Με αφορμή τα γενόμενα της Β΄ φάσης του Πανελλήνιου Σχολικού Πρωταθλήματος Λυκείων Μεσσηνίας, όπου οι ομάδες που προκρίθηκαν από την Μεσσηνία – και συγκεκριμένα στην συγκεκριμένη περίπτωση το 1ο ΓΕΛ Καλαμάτας στο ποδόσφαιρο - αναγκάστηκαν να δώσουν 3 αγώνες σε δυο μέρες (δυο εκ των οποίων την ίδια μέρα με διάστημα ξεκούρασης 3 ωρών!), το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Καλαμάτας και μέλος του ΔΣ του Ικάρου Καλαμάτας, Γιώργος Ψυχογιάννης απέστειλε ανοικτή επιστολή, στην οποία αναφέρει τα εξής:
«Αποστέλλω αυτή την επιστολή ως άνθρωπος που υπερασπίζεται τον Υγιή Αθλητισμό, τον Σχολικό Αθλητισμό, τον Μαζικό Λαϊκό Αθλητισμό και ως γονιός.
Αφορμή μου δόθηκε η τέλεση των τελικών Σχολικών Ποδοσφαιρικών Αγώνων στην Σπάρτη 17 και 18 Μαρτίου 2016. Συμμετείχαν το σχολείο Μεσσηνίας (1ο ΓΕΛ Καλαμάτας), Αρκαδίας (Άστρους), Κορινθίας (Λουτρακίου), Λακωνίας (Σπάρτης). (αποκλείστηκε η Αργολίδα λόγω επεισοδίων). Οι οργανωτές υποχρέωσαν το 1ο ΓΕ.Λ. Καλαμάτας και το ΓΕΛ Αστρους να δώσουν ένα παιχνίδι 70 λεπτών στις 10+30 π.μ. Και ο νικητής (1ο ΓΕ.Λ. Καλαμάτας), μετά από 3 ώρες ένα παιχνίδι 70 λεπτών με το ΓΕ.Λ. Λουτρακίου. Οι Οργανωτές έχουν ακούσει άραγε για το ΓΑΛΑΚΤΙΚΟ, γνωρίζουν ότι χρειάζεται μίνιμουμ ένα 24ωρο για την αναπλήρωση των σωματικών δυνάμεων και την ορθή λειτουργία του Μυϊκού συστήματος, διότι νωρίτερα υπάρχει κίνδυνος σοβαρών τραυματισμών.
Το 1ο ΓΕ.Λ. Καλαμάτας, υποχρεώθηκε να παίξει 2 παιχνίδια μέσα σε τρείς ώρες, το ΓΕ.Λ. Λουτρακίου ένα παιχνίδι και το ΓΕ.Λ. Σπάρτης έπαιξε την επομένη κατευθείαν στο τελικό. (Οι κληρώσεις όταν αλλάζει ο χάρτης αλλάζουν, τα άλλα είναι φθηνές δικαιολογίες, ξένες προς την εκπαιδευτική κοινότητα). Η Ισονομία και η αξιοκρατία σ΄ αυτή την διοργάνωση ήταν άγνωστες έννοιες.
Παράλληλα το κάθε Λύκειο δικαιούται να φέρει μαζί του και ένα διαιτητή. Το 1ο ΓΕ.Λ. Καλαμάτας, δεν έφερε Διαιτητή, γιατί πίστευε και πιστεύει σ’ αυτές της ηλικίες στην αγνότητα και όχι στη σκοπιμότητα. Στο παιχνίδι Άστρους - 1ου ΓΕ.Λ. Καλαμάτας ο Αρκάς Διαιτητής τίμησε την ιδιότητά του. Στο παιχνίδι Λουτρακίου- 1ου ΓΕ.Λ. Καλαμάτας, ο Κορίνθιος Διαιτητής τίμησε τον ....Εαυτό του.
Θέλω να δώσω δημόσια συγχαρητήρια στο εκπαιδευτικό προσωπικό του 1ου ΓΕ.Λ. Καλαμάτας και ειδικά στο κ. Φλαούνα (τον οποίο προσωπικά δεν γνωρίζω), ο οποίος λειτούργησε πραγματικά ως εκπαιδευτικός και επάξια δικαιούται να τον αποκαλούν Δάσκαλο.
Απευθύνομαι σε πρώτο πρόσωπό, στο Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, Διδάκτορα Φυσικής Αγωγής Ιούλιο Συναδινό.
Ιούλιε, ξέρω πολύ καλά την ευαισθησία σου για την ανάπτυξη της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού στα Σχολεία. Πράξεις όπως αυτή υποβιβάζουν τον υγιή Αθλητισμό και αναδεικνύουν την εμπορευματοποίησή του (μοριοδότηση), όπως και τα επεισόδια στο παιχνίδι της Αργολίδας (Σου θυμίζω μια ημερίδα που είχαμε κάνει εδώ στην Καλαμάτα για την ΒΙΑ) . Σου θυμίζω πριν 2-3-4- χρόνια πίσω σχεδιάζαμε την μάχη για ένα υγιή Αθλητισμό. Ήρθε η ώρα αυτοί οι σχεδιασμοί να ξεκινήσουν να υλοποιούνται.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ: 1) Κανονισμός τέλεσης Αγώνων, που να προβάλει την αξιοκρατία και να σέβεται την υγεία των μαθητών-Αθλητών, 2) Έλεγχος συμβάσεων Ιδιωτικών Σχολείων, με ομάδες ομαδικών Αθλημάτων, 3) Ίδια μεταχείριση Ιδιωτικού με Δημόσιο Σχολείο, (Να απαγορευτεί η συμμετοχή Αθλητών- Μαθητών με μεταγραφές Δεκεμβρίου και να ισχύει ότι και στο Δημόσιο)
Περιμένω την αντίδραση της πολιτείας, να πάρει πρωτοβουλίες για την εξάλειψη αυτών των φαινομένων και να βάλει τον Σχολικό Αθλητισμό σε υγιείς βάσεις».

514 views
Top