Η "πρόταση για τον Αθλητισμό" από τον συνδυασμό "Ανοιχτός Δήμος- Ενεργοί πολίτες"

Από απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε, το βράδυ της Δευτέρας, στο ξενοδοχείο REX, ο συνδυασμός της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Καλαμάτας «Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες Καλαμάτας», με επικεφαλή τον Μανώλη Μάκαρη, μέσω της οποίας κατατέθηκε ουσιαστικά στους δημότες η πρόταση του Συνδυασμού για τον αθλητισμό και την «αναγέννησή» του.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η παρουσίαση του προγράμματος έγινε έπειτα από συνεχή διαβούλευση με αθλητικούς φορείς, σωματεία, παράγοντες του αθλητισμού και αθλητές, έχοντας ως μοναδικό στόχο την βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων, την αλλαγή προτεραιοτήτων σε ένα Δήμο που έχει ξεχάσει τον αθλητισμό και τη θέσπιση θεσμικού πλαισίου Οργανωμένης λειτουργίας του αθλητικού φορέα, με την αλλαγή του υπάρχοντος καθεστώτος.

Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από φίλους-υποστηρικτές του συνδυασμού, παράγοντες της αυτοδιοίκησης και από ανθρώπους του αθλητισμού-θα μπορούσαν να είναι πολύ περισσότεροι είναι η αλήθεια- που θέλησαν να μάθουν αλλά και να θέσουν τα ερωτήματά τους απέναντι στους εισηγητές της πρότασης. Ανάμεσα σε άλλους, είδαμε τους κκ. Πετράκο, Κουμάντο, Αλευρά,Πατσαρίνο, Μιχαήλ, Κρασακόπουλο, Αρ. Αδαμόπουλο, Κουτραφούρη, Τσιμικλή, Αβδάλα, Κακαλίκα, Πετρ. Παπαδόπουλο αλλά και τον Μεσσήνιο δημοσιογράφο Νίκο Τσώνη, όπως επίσης και τον πρόεδρο του αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Καλαμάτας Νίκο Μπασακίδη που αποδέχτηκε την πρόταση-κάλεσμα.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΕΛΛΗΣ

Το ξεκίνημα της εκδήλωσης έγινε από τον Λεωνίδα Βελλή ο οποίος στάθηκε κυρίως, παρουσιάζοντας φωτογραφικό υλικό, στα προβλήματα των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου και τις τεράστιες ελλείψεις που παρουσιάζουν… «Το κολυμβητήριο σε τραγική κατάσταση. Στα αποδυτήρια και τις τουαλέτες οι εικόνες απαράδεκτες. Το σύστημα θέρμανσης απαρχαιωμένο και δαπανηρό μιας και επιβαρύνει με περίπου 150.000 ευρώ το χρόνο.

Στο Στάδιο ίδιες εικόνες. Προβλήματα στο ταρτάν, εγκατάλειψη κάτω από τις κερκίδες, η στέγη στάζει και οι αίθουσες με τα βάρη υπολειτουργούν. Τα ανοιχτά γήπεδα παρατημένα. Οι τουαλέτες για τους θεατές ποδοσφαιρικών αγώνων παρουσιάζουν απαράδεκτη εικόνα.

Πάμε και στη Τέντα, για την οποία ακούμε συνεχώς. Ακατάλληλες συνθήκες άθλησης, το πανί στάζει και χρειάζεται άμεσα αλλαγή. Ζοφερός ο χώρος των αποδυτηρίων. Επικίνδυνα σημεία γύρω από το παρκέ και το ανοιχτό γήπεδο που βρίσκεται στον εξωτερικό χώρο αφημένο στο έλεος του Θεού.»

ΣΤΑΘΗΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Στη συνέχεια ο Στάθης Σταματόπουλος αναφέρθηκε στο θεσμικό πλαίσιο που πρέπει να εφαρμοστεί και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε επίπεδο Αθλητικού Οργανισμού…

«Κανονικά ο αθλητισμός θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα όμως στη πραγματικότητα μόνο αυτό δεν ισχύει στο Δήμο Καλαμάτας. Ας αφήσουμε όμως τις διαπιστώσεις και να πάμε σε προτάσεις. Πρέπει να γίνουν θεσμικές παρεμβάσεις σε επίπεδο Δήμου και η πρότασή μας, θέλουμε να πιστεύουμε ότι, θα δώσει λύσεις και θα βάλει τον αθλητισμό σε τροχιά ανάπτυξης.

Από τις 23 Δεκεμβρίου 2014 δεν υφίσταται αθλητικός φορέας του Δήμου. Προέκυψε το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με ονομασία «Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Καλαμάτας», με μειωμένη σύνθεση-7μελες από 11μελες που ήταν- να αποτελείται μονάχα από δημοτικούς συμβούλους, ίσως και από ανθρώπους που καμία σχέση δεν έχουν με τον αθλητισμό. Τι θέλουμε να πετύχουμε με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου…

1. Διεύρυνση της σύνθεσης του Αθλητικού Οργανισμού

2. Να μπουν κανονισμοί λειτουργίας και πρότυπος κανονισμός στους χώρους άθλησης

3. Καθιέρωση κριτηρίων αξιολόγησης των σωματείων προκειμένου να τους παραχωρούνται αθλητικοί χώροι

4. Θέσπιση αθλητικής ταυτότητας για τους αθλούμενους

5. Το 30% του πολιτιστικού τέλους να πηγαίνει στον αθλητισμό και σε χρηματοδότηση μεγάλων διοργανώσεων

6. Να γίνουν προγραμματικές συμβάσεις με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και συνεργασία με το τμήμα που λειτουργεί

7. Βαρύτητα στη φύλαξη των εγκαταστάσεων και το προσωπικό

8. Οι ανοιχτοί χώροι των δημοτικών σχολείων να γίνουν χώροι άθλησης για όλους»

ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΚΑΡΗΣ

Κλείνοντας, ο επικεφαλής του συνδυασμού Μανώλης Μάκαρης παρουσίασε τις προτάσεις για την βελτίωση ή την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων και χώρων αλλά και το κόστος που θα έχουν για τον Δήμο, κάνοντας παράλληλα αναφορά στον αθλητικό τουρισμό και τα οφέλη που μπορεί να αποδώσει… «Το παράδοξο είναι ότι στο δήμο μας έχουν γίνει μεγάλες επενδύσεις σε κτίρια, όπως το Μέγαρο Χορού και το νέο Δημαρχείο, στον πολιτισμό αλλά όχι στον αθλητισμό. Υπάρχει πλεόνασμα κτιριακών εγκαταστάσεων και μέρος της περιουσίας αυτής από πλευράς δήμου μένει αναξιοποίητη. Σαφέστατα και ο αθλητισμός δεν είναι προτεραιότητα για τον Δήμο τα τελευταία χρόνια. Τι μπορούμε εμείς να κάνουμε?

Α. ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ: Με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ενεργειακή αναβάθμισή του. Έχει κατατεθεί μελέτη 300.000 ευρώ στο Δήμο που θα το κάνει σύγχρονο και όχι δαπανηρό. Ανακατασκευή αποδυτηρίων, δεξαμενή απορροής υδάτων, πλακάκια.

Β. ΚΤΗΜΑ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ 5,5 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ: Με χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκή Τράπεζα, κατασκευή 2 κλειστών προπονητηρίων με εξέδρα 300 ατόμων συνολικού κόστους 400.000 ευρώ. Εξωτερικοί χώροι με διαδρόμους κόστους 80.000 ευρώ και παρεμβάσεις σε μορφή πάρκου με όργανα γυμναστικές 80.000 ευρώ αλλά και γραφεία-αποδυτήρια-αίθουσα πολαπλών χρήσεων με 120.000 ευρώ.

Γ. ΤΕΝΤΑ: Με χρηματοδότηση από δημοτικούς πόρους αλλαγή του πανιού, με κόστος 200.00 ευρώ. Αλεξικέραυνο, φρεάτια απορροής υδάτων και γεωθερμία για σταθερές θερμοκρασίες.

Δ. ΣΤΑΔΙΟ: Με προγραμματική σύμβαση του Υπουργείου Οικονομικών με την ΓΓΑ, επισκευή 6 διαδρόμων ταρτάν κόστους 160.000 ευρώ και αντικατάσταση χόρτου ποδοσφαιρικού γηπέδου(80.000 ευρώ) αλλά και επισκευή αποδυτηρίων με δημιουργία νέων αθλητικών χώρων και γραφείων(500.000 ευρώ). Όλα αυτά θα κοστίσουν 780.000 ευρώ, πολύ λιγότερα από τον σχεδιασμό του 2012-14 του Δήμου που δεν έχει γίνει ακόμη και θα κόστιζε 3.800.000 ευρώ. Μακάρι να ακούσει ο Δήμος τις προτάσεις μας και να κάνει έστω και τώρα έργα και πράξεις στον αθλητισμό. Δυστυχώς, μάθαμε πως δεν έχει καταθέσει καμία μελέτη στο Υπουργείο για την αλλαγή του ταρτάν ούτε έχει καταθέσει αίτημα να μπει σε νέο πρόγραμμα.

Ε. ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ: Αντικατάσταση τάπητα στα γήπεδα «Μπαχράμης» και «Λουκαρέας», έμφαση στον αθλητικό τουρισμό και μεγάλες διοργανώσεις σε υπάρχουσες υποδομές όπως το Μέγαρο Χορού. Εκμετάλλευση του Μεσσηνιακού κόλπου αλλά και του Ταϋγέτου.

ΣΤ. ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: Να γίνουν έργα αναβάθμισης στις εγκαταστάσεις των σχολείων, αλλά και να δημιουργηθεί κουμπαράς για στήριξη μαθητών που θα πηγαίνουν σε αγώνες εκτός νομού.

Ζ. ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ: Ενίσχυση των προγραμμάτων Μαζικού Αθλητισμού, πρόσληψη Γυμναστών και δημιουργία πράσινων διαδρόμων σε επίπεδο αθλητισμού γειτονιάς με αξιοποίηση του Πάρκου Αλμυρού, του Πάρκου Σιδηροδρόμων και του Νέδοντα.

Η. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Πρόνοια για πρόσβαση και δραστηριοποίηση των ΑΜΕΑ στους αθλητικού χώρους καθώς και αξιοποίηση των προγραμμάτων μαζικού για ΑΜΕΑ. Χημικές τουαλέτες σε γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, τένις και στα γήπεδα ποδοσφαίρου. Ωράριο λειτουργίας των εγκαταστάσεων και απινιδωτές σε όλα τα στάδια της πόλης.

Κλείνω με το Οραματικό μας Στάδιο που περιλαμβάνει: Κλειστό γήπεδο 3-4.000 θέσεων, αναβάθμιση εγκαταστάσεων τένις, ανοιχτό θέατρο, χώρους περιπάτου-άθλησης, αναψυκτήριο και δημιουργία 3 γηπέδων ποδοσφαίρου στα Παλιάμπελα, Κέντρου αθλητικής διατροφής, κλειστών χώρων άθλησης και σεμιναρίων.»

Η εκδήλωση έκλεισε με ερωτήσεις και τοποθετήσεις από τους παρευρισκόμενους. Ανάμεσα σε άλλους το λόγο πήραν οι Γιώργος Ψυχογιάννης, που ήταν μάλιστα αρκετά «διεισδυτικός» και δριμύτατος στις αναφορές του απέναντι στον Δήμο, Νίκος Τσώνης, Νίκος Πατσαρίνος, Νίκος Μπασακίδης, Παναγιώτης Αλευράς, Πέτρος Παπαδόπουλος, Δημήτρης Κακαλίκας, Γιάννης Κουτραφούρης, Δημήτρης Αβδάλας και αρκετοί ακόμη.

653 views
Top