Αργυρό μετάλλιο ο Γιαννιώτης, έχασε στην τελευταία «χεριά» το χρυσό στα 10χλμ ανοιχτής θάλασσας!

Μετά από αμέτρητα χιλιόμετρα στις θάλασσες όλου του κόσμου ήρθε η δικαίωση για έναν από τους μεγαλύτερους σύγχρονους αθλητές. Ο Σπύρος Γιαννιώτης κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στα 10 χλμ. Open water στους Ολυμπικαούς Αγώνες στο Ρίο και κλείνει την καριέρα του με το μοναδικό μετάλλιο που έλειπε από την σπουδαία συλλογή του.

Ο τελικός στα νερά της Κοπακαμπάνα είχε συγκλονιστική εξέλιξη με τον κερκυράιο κολυμβητή να κάνει κούρσα αναμονής στα πρώτα χιλιόμετρα και να εξαπολύει τρομερή αντεπίθεση στο τέλος που τον έφερε πρώτο στον τερματισμό αλλά η τελευταία χεριά δεν του ήρθε βολική για να χτυπήσει τον πίνακα και ο Ολλανδός Φέρι Βέερτμαν που ακολουθήσου δίπλα του πήρε την πρωτιά. Μάλιστα οι διοργανωτές χρειάστηκαν αρκετή ώρα για να βγάλουν τα τελικά αποτελέσματα. Εξετάζοντας το φώτο φίνις, οι κριτές έδωσαν τελικά πρώτο τον Ολλανδό και δεύτερο, με τον ίδιο χρόνο τον Έλληνα πρωταθλητή.

Ο αγώνας των 10χλμ. στο Ρίο ήταν ένας από τους συναρπαστικότερους που έχουν γίνει στην ιστορία του open water. Ξεκίνησε με τον σχετικά άγνωστο Αυστραλό Τζαρόντ Πουρτ να φεύγει πολύ μπροστά, αποκτώντας προβάδισμα ενός λεπτού (!) στα πρώτα 2,5 χλμ. Όπως ήταν φυσικό, κολυμπώντας μόνος του και σε τέτοιο ρυθμό μέσα στη θάλασσα, ο Αυστραλός δεν θα μπορούσε να αντέξει. Η διαφορά σταδιακά «ψαλιδίστηκε» και περίπου στα 8χλμ. εκμηδενίστηκε. Ένα γκρουπ αποτελούμενο από τον Βέερτμαν, τον Ουιλιμόβσκι, τον Μελούλι και τον Βρετανό Τζακ Μπέρνελ πέρασε μπροστά, με τον Γιαννιώτη να ακολουθεί λίγο πιο πίσω.

Κι ενώ ο Πουρτ «καταποντιζόταν» (κατετάγη 20ος), ο Έλληνας πρωταθλητής μαζί με τους Ολιβιέ και Ζου ανέβηκαν στις πρώτες θέσεις. Στην
τελική ευθεία, έξι κολυμβητές πήραν θέση σε μία γραμμή, με τα σπρωξίματα να δίνουν και να παίρνουν. Ο Γιαννιώτης ήταν αυτός που «άλλαξε ταχύτητα» και μπήκε μπροστά, καθώς οι αθλητές πλησίαζαν στον τερματισμό, με τον Βέερτμαν να «ξεκολλάει» από τους υπόλοιπους και να ακολουθεί.

Ο Κερκυραίος ήταν μπροστά, έδειχνε να «καλπάζει» προς τη νίκη, όμως στην τελευταία χεριά ο Ολλανδός χτύπησε πρώτος την πλακέτα τερματισμού, χαρίζοντας στη χώρα του το «νταμπλ» χρυσών μεταλλίων στην κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας, μετά τη χθεσινή νίκη της Σάρον Φαν Ρούβεντααλ στις γυναίκες.
Στην τρίτη θέση έπεσαν μαζί ο Ολιβιέ, ο Ζου και ο Μπέρνελ, όμως ο Βρετανός ήταν αυτός που «πλήρωσε» τα σπρωξίματα στην τελική ευθεία, καθώς ακυρώθηκε. Το φώτο φίνις έδωσε τρίτο τον Γάλλο, ενώ ο Κινέζος με τον ίδιο χρόνο έμεινε εκτός βάθρου. 

489 views
Top