5ο ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΔΟΤΗ: Η συνέντευξη Τύπου και η ...Ολυμπιακών διαστάσεων βράβευση!

Την απόλυτη στήριξή τους προς το 5ο Κύπελλο Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών έδωσαν οι παρευρίσκοντες στην σημερινή (01/09) συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι διοργανωτές, τρεις μέρες πριν το μεγάλο γεγονός.
Στην συνέντευξη Τύπου μίλησαν ο ιατρός –αιματολόγος Ιωάννης Αδαμόπουλος που αποτελεί τον «στυλοβάτη» της διοργάνωσης, ο προπονητής του ΝΟ Καλαμάτας Παναγιώτης Λαγοπάτης, η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη, ο πρόεδρος του Αθλητικού Φορέα Νίκος Μπασακίδης και πρόεδρος του ΣΔΥΜ, Αλέξης Ζαννής.
Στον αγώνα θα παρευρεθεί μια από τις κορυφαίες κολυμβήτριες που έχει αναδείξει η χώρα μας, η Μαριάννα Λυμπερτά η οποία έχει συμμετάσχει σε 4 Ολυμπιάδες και αποσύρθηκε φέτος από την ενεργό δράση, με τον ΝΟ Καλαμάτας να την τιμά στο πλαίσιο της διοργάνωσης.
Υπενθυμίζουμε πως διοργανωτής είναι το Αρχέγονο Κύτταρο Αίματος (σύλλογος εθελοντών δοτών Καλαμάτας) και το Κέντρο εθελοντών δοτών μυελού των οστών του Πανεπιστημίου Πατρών, με συνδιοργανωτές τον Ναυτικό Όμιλο Καλαμάτας και τον Σύλλογο Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας.
Ο αγώνας είναι υπό την αιγίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και γίνεται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου- Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, του Δήμου Καλαμάτας και του συλλόγου ατόμων με εμπειρία καρκίνου Καλαμάτας «Ξαναρχί-ΖΩ».
Το σύνθημα της διοργάνωσης είναι: «Δώρισε την ευκαιρία για ζωή - Γίνε εθελοντής δότης μυελού των οστών και κάνε τη λευχαιμία παρελθόν
Η εθελοντική δωρεά μυελού των οστών δεν είναι φιλανθρωπία αλλά μια έμπρακτη έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης».
Ας δούμε τι δήλωσαν μεταξύ άλλων οι παρευρίσκοντες:

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Είναι μια εκδήλωση που θα προσπαθήσουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας να τους ενημερώσουμε σε θέματα εθελοντισμού και κυρίως εθελοντικής προσφοράς μυελού των οστών!
Ο αγώνας έχει σα σύνθημα: "Δώρισε την ευκαιρία για ζωή - Γίνε εθελοντής δότης μυελού των οστών και κάνε τη λευχαιμία παρελθόν".
Το αγωνιστικό κομμάτι έχει αναλάβει ο ΝΟ Καλαμάτας και το κομμάτι του τρεξίματος ο ΣΔΥ Μεσσηνίας. Στην όλη προσπάθεια έχει συμβάλει σημαντική η περιφέρεια Πελοποννήσου -Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, ο Δήμος Καλαμάτας και ο Σύλλογος ατόμων με εμπειρία καρκίνου Καλαμάτας "Ξαναρχί-ΖΩ".

ΕΛΕΝΗ ΑΛΕΙΦΕΡΗ
Είναι από τις στιγμές που νοιώθουμε ιδιαίτερη ικανοποίηση και χαρά να υποστηρίζουμε και να συμμετέχουμε σε εκδηλώσεις που αναφέρονται στη ζωή, την ποιότητα ζωής και στην υγεία.
Το Κύπελλο Εθελοντή Δότη, δεν είναι ένα απλό γεγονός, αλλά όπως είπε και ο κ. Αδαμόπουλος αφορά τη ζωή μας. Είναι ένα γεγονός που πρέπει να διαδοθεί ο εθελοντισμός!
Στόχος όλων μας όμως είναι εκείνες τις στιγμές να υπάρχει για όλους μας και για όλους τους συνανθρώπους μας, να τους παράσχει η επιστήμη -που έχει προχωρήσει πολύ σε αυτά τα θέματα, τη δυνατότητα να ζήσουν. Αυτή τη προσπάθεια για τη Μεσσηνία την έχει αναλάβει ο κ. Αδαμόπουλος, και όχι μόνο για τη Μεσσηνία αλλά και για πολύ μεγάλο μέρος της Πελοποννήσου αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδος. Είμαστε υπερήφανοι που έχουμε έναν τόσο ευαίσθητο, με ιδιαίτερη κοινωνική συνείδηση γιατρό στην περιοχή μας. Να νικήσουμε το φόβο, να προσφέρουμε σε εμάς και τους συνανθρώπους μας την ευκαιρία για τη ζωή!
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση και υποχρέωση, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και τόσο ο Περιφερειάρχης, που είναι εξαιρετικά ευαισθητοποιημένος σε αυτά τα θέματα όσο και όλοι μας, υποστηρίζουμε το Κύπελλο Εθελοντή Δότη και καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να έρθουν, να ενημερωθούν γι’ αυτό το θέμα και να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερους εθελοντές σε αυτή την προσπάθεια.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΣΑΚΙΔΗΣ
Ο Δήμος Καλαμάτας στηρίζει αυτές τις πρωτοβουλίες όλων των φορέων της πόλης που κινούνται στο πνεύμα και τις αρχές των κλασικών αθλητικών ιδεωδών και ιδιαίτερα εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες οι οποίες συμβάλουν στο να διαδοθούν κοινωνικά μηνύματα.
Δε στηρίζει, όμως, ο Δήμος Καλαμάτας εκδηλώσεις ιδιωτών, οι οποίοι με πρόσχημα τον αθλητισμό θέλουν να οργανώνουν αγώνες με σκοπό την έμμεση διαφήμιση των εταιριών χορηγών.
Για τους αγώνες της Κυριακής ιδιαίτερα, καλούμε τους συμπολίτες μας να βρεθούν στον τόπο τέλεσης που είναι το θαλάσσιο μέρος έμπροσθεν του ξενοδοχείου "Elite", από το πρωί και να λάβουν μέρος στον αγώνα κολύμβησης και μετέπειτα όσοι το αντέχουν να λάβουν μέρος στον αγώνα δρόμου που οργανώνεται από τα Σωματεία της πόλης.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΓΟΠΑΤΗΣ
Όσον αφορά το τεχνικό κομμάτι για το κολυμβητικό σκέλος, να ενημερώσω πως ο αγώνας στις 9:30 το πρωί της Κυριακής, στο παραλιακό χώρο του ξενοδοχείου elite. Καλό θα είναι να βρίσκονται μια ώρα νωρίτερα, ώστε να παραλάβουν τις εγγραφές, τα τσιπάκια χρονομέτρησης.
Ο αγώνας ξεκινά 9:30 το τερέν είναι 500 μ. θα γίνουν τρεις αποστάσεις: 500-1.000 και 3.000. Στα 500 μ. κάνουν στροφή που είναι ένα τρίγωνο που θα έχουμε δημιουργήσει μες τη θάλασσα με σημαδούρες, στα 1.000 μ. δυο στροφές και στα 3.000 κάνουν έξι στροφές.
Επίσης, στο συγκεκριμένο αγώνα θα μας τιμήσουν κάποιοι αθλητές που έχουν τιμήσει την Ελλάδα σε διεθνείς αγώνες κολύμβησης. Πιο σημαντική απ’ αυτούς είναι η Μαριάνα Λιμπερτά, η οποία έχει συμμετάσχει σε τέσσερις Ολυμπιάδες στο αγώνισμα των 10.000 μ. - όπως ο Σπύρος Γιαννιώτης που πήρε το ασημένιο μετάλλιο φέτος στην Ολυμπιάδα – άρα είναι πολύ τιμητικό που θα βρίσκεται στην πόλη μας για τον συγκεκριμένο αγώνα. Ακόμη πιο τιμητικό είναι γιατί σταμάτησε την καριέρα της φέτος και θα την τιμήσουμε για την προσφορά της στην ελληνική κολύμβηση. Είναι πολύ σημαντικό και για τους νέους αθλητές και τον κόσμο, να παρευρεθεί να δει αυτούς τους αθλητές να κολυμπάνε στα νερά της Καλαμάτας.
Σους αγώνες η συμμετοχή γίνεται ηλεκτρονικά (την ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής στον αγώνα κολύμβησης και τρεξίματος θα βρείτε στο www.nok.gr), μέχρι στιγμής είμαστε κοντά στις 200 συμμετοχές: 100 για κολύμπι και 100 για τρέξιμο. Αλλά επειδή είμαστε άνθρωποι της τελευταίας στιγμής, συνήθως τις τελευταίες 3-4 μέρες δηλώνει ο μεγαλύτερος όγκος αθλητών. Άρα ευελπιστούμε ότι θα ξεπεράσουμε τις 250 άτομα και στις δυο δραστηριότητες, που είναι πολύ σημαντικός και ικανοποιητικός αριθμός συμμετοχών.

ΑΛΕΞΗΣ ΖΑΝΝΗΣ
Ο Σύλλογος Δρομέων συμμετέχει διοργανωτικά σε μια έμπρακτη έκφραση ζωής και αλληλεγγύης, με σύνθημα «Η λευχαιμία πια είναι παρελθόν»!
Καλούμε όλους τους φίλους μας στις 10 π.μ., όσοι είναι για τα 5 χλμ Αγώνα Δρόμου, να βρίσκονται στην παραλία του «Elite»
Η διαδρομή θα είναι από το «Elite» προς το «Φιλοξένια» αναστροφή, θα φτάσουμε στις εγκυστώσεις του ΝΟΚ και μετά αναστροφή και τερματισμός στο «Elite».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
Όλα τα αγωνίσματα θα έχουν εκκίνηση και τερματισμό την παραλία του ξενοδοχείου ΕLITE στην παραλία Καλαμάτας.
Ώρες έναρξης
Κολύμβηση: όλα τα αγωνίσματα ώρα 9:30
Αγώνας δρόμου 5km ώρα 10:45
Ο κάθε αθλητής έχει το δικαίωμα να συμμετέχει και στα δύο αθλήματα
Σε όλους όσοι συμμετάσχουν θα δοθεί τεχνικό t-shirt και αναμνηστικό μετάλλιο.

Κολύμβηση
Η κολυμβητική διαδρομή θα είναι σε μορφή τριγώνου 500μ.: 1 κύκλος στα 500μ.,2 κύκλους στα 1000μ. και 6 κύκλους στα 3000μ. Η διαδρομή θα οριοθετείται από ευδιάκριτες ιστιοπλοϊκές σημαδούρες. Επιπλέον σκάφος θα δείχνει την πορεία που θα πρέπει να ακολουθηθεί. Στην περίπτωση που κάποιος εκ των συμμετεχόντων νιώσει αδιαθεσία και δε μπορεί να συνεχίσει, κάνει νεύμα με το σκουφάκι του, ώστε να τον εντοπίσει το διασωστικό σκάφος και να τον περισυλλέξει.
Η χρονομέτρηση θα είναι ηλεκτρονική, ενώ θα υπάρχουν και ενδιάμεσα περάσματα σε κάθε γύρο.
Οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να αγωνιστούν με γυαλάκια ή μάσκα κολύμβησης, με εγκεκριμένο (όπως αυτό προβλέπεται από τη FINA και αφορά στο Open Water) ή απλό κολυμβητικό μαγιό. Πλευστικά ή κολυμβητικά βοηθήματα (σανίδες, πέδιλα, χεράκια, κ.τ.λ.) δεν επιτρέπονται, όπως και αναπνευστικά βοηθήματα (αναπνευστήρες). Πριν την εκκίνηση οι συμμετέχοντες έχουν το δικαίωμα να αλειφθούν με λάδι, αντηλιακό ή οτιδήποτε άλλο επιθυμούν. Οποιαδήποτε διαφοροποίηση τους θέτει εκτός συναγωνισμού. Νερά θα υπάρχουν διαθέσιμα για όλους τους αθλητές.
ΕΚΚΙΝΗΣΗ: Η εκκίνηση του αγώνα θα γίνει έξω από το νερό από την παραλία του ξενοδοχείου Εlite στη Καλαμάτα.
Η κατάταξη στην κολύμβηση είναι ηλικιακή.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:
Στα 500μ. μία κατηγορία ΟPEN ανδρών γυναικών
Στα 1000μ. και στα 3000μ. οι κατηγορίες είναι:
M1 & W1 13 – 17 (ΑΓΟΡΙΑ & ΚΟΡΙΤΣΙΑ)
M2 & W2 18 – 29 (ΑΝΔΡΕΣ & ΓΥΝΑΙΚΕΣ)
M3 & W3 30 – 39 (ΑΝΔΡΕΣ & ΓΥΝΑΙΚΕΣ)
M4 & W4 40+ (ΑΝΔΡΕΣ & ΓΥΝΑΙΚΕΣ)

Αγώνας δρόμου 5km
Αφετηρία στην παραλία του ξενοδοχείου ΕLITE, πορεία ανατολικά και αναστροφή στο τέρμα της παραλιακής (ξενοδοχείο Φιλοξένια), πορεία έως τις εγκαταστάσεις του Ναυτικού ομίλου, αναστροφή στο κυκλικό κόμβο και τερματισμός στην παραλία του ξενοδοχείου ΕLITE.
Θα υπάρχουν εθελοντές κατά μήκος της διαδρομής. Θα υπάρχει ηλεκτρονική χρονομέτρηση. Θα βραβευτούν οι 6 πρώτες νικήτριες και οι 6 πρώτοι νικητές του αγώνα δρόμου.
Παραλαβή συμμετοχής
Όσοι έχουν δηλώσει ηλεκτρονικά τη συμμετοχή τους, θα παραλαμβάνουν τον αριθμό τους με το chip ηλεκτρονικής χρονομέτρησης του αγώνα και το τεχνικό t-shirt, καταβάλλοντας το αντίτιμο των 5€ από τη γραμματεία του αγώνα αυστηρά μέχρι τις 9:00.
Τα έσοδα θα διατεθούν στο ΚΕΔΜΟΠ (κέντρο εθελοντών δοτών μυελού των οστών πανεπιστημίου Πατρών).
Θα υπάρχει ιατρός αγώνα και Ναυαγοσωστική Κάλυψη.
ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΛΑΒΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ και ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ ΜΕ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΥΘΥΝΗ, ΟΙ ΑΝΗΛΙΚOI ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΓΟΝΕΑ ΤΟΥΣ.
Διαμονή: Όσοι επιθυμούν διανυκτέρευση, μπορούν να επικοινωνήσουν με το ξενοδοχείο ELITE - τιμή δωματίου με ημιδιατροφή δίκλινο 70 ευρώ.

Απογευματινή εκδήλωση - ενημέρωση
Εγκαταστάσεις Ναυτικού ομίλου (ώρα 20:00)
20:00-20:30 Μουσική βραδιά Μουσικό σχήμα “Ήχος του νότου”
20:30-20:35 Χαιρετισμός διοργάνωσης Ιωάννης Αδαμόπουλος, Δ/ντής Αιματολογικού Τμήματος Γ.Ν.Καλαμάτας
20:35-20:50 Χαιρετισμοί Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος, Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Αλειφέρη Ελένη, Δήμαρχος Καλαμάτας Νίκας Παναγιώτης
20:50-21:00 Δωρεά οργάνων Ανδρέας Καραμπίνης, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων
21:00-21:10 Δωρεά μυελού των οστών Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης, Δ/της Μονάδος Μεταμόσχευσης Πανεπιστημίου Πατρών
Μετά τους αγώνες αλλά και μετά την εκδήλωση θα υπάρχει δυνατότητας λεπτομερούς ενημέρωσης εγγραφής στην παγκόσμια δεξαμενή εθελοντών δοτών μυελού των οστών.

391 views
Top